JOHN NURMINEN OY

John Nurminen Oy

John Nurminen Oy on pitkää liiketoimintahistoriaansa hyödyntävä perheyhtiö. Yhtiön juuret ulottuvat Raumalle aina perustamisvuoteen 1886 asti. John Nurminen on merkittävä merikarttojen ja merenkulun navigointielektroniikan jakelija, kiertävien kansainvälisten näyttelyiden tuottaja, sekä autovaakatoiminnan harjoittaja Vuosaaren Satamassa ja HaminaKotkan Satamassa. Konsernisijoitukset ovat keskittyneet ympäristöteknologian alku- ja kasvuvaiheen yrityksiin.

Juha Nurminen edustaa John Nurmisen perheyrityksen neljättä polvea. John Nurminen Oy:n juuret juontavat Raumalle, jossa Juhan isoisän isä Johan Matinpoika perusti puutavara-, laivatarvike- ja siirtomaatavarakaupanvuonna 1886. Johan luopui tällöin maanviljelystä ja muutti Rauman kaupunkiin rakennuttamaansa Aaltola-nimiseen taloon. Muuton myötä Johan otti nimekseen Johan Nurminen. Vuonna 1891 Johan Nurminen rakennutti Uljas-kuunarin ja ryhtyi laivanvarustajaksi.

Yhtiö toimi kauppahuoneena, laivanvarustamona ja huolintaliikkeenä aina 1960-luvulle asti. Yhtiöllä oli 1930-luvulta lähtien myös matkatoimistoyritys, Matkatoimisto Kaleva Oy.

Vuonna 1967 yhtiö luopui viimeisistä omista aluksistaan ja keskittyi lentorahtitoimintaan ja kansainväliseen huolintatoimintaan. Yhtiön liiketoiminta laajeni 1970-luvun aikana voimakkaasti. Se sai uusia valtamerilinjaedustuksia ja rakensi kansainvälisen autoliikenteen kasvun myötä oman tulliterminaaliverkostonsa. Yhtiö harjoitti vienti- ja tuontihuolintaa, kansainvälisiä kuljetuksia, autoliikennettä Neuvostoliitossa, terminaali- ja varastopalveluita perinteisemmän huolinta- ja laivanselvitystoiminnan ohella. John Nurminen Oy:n erikoisalaa olivat esimerkiksi näyttely- ja messuhuolinta ja projektikuljetukset.

2000-luvulla John Nurminen Oy:n tytäryhtiö (John Nurminen Marine) on ollut merkittävä merikarttojen ja merenkulun navigointielektroniikan toimittaja ja jakelija sekä kiertävien kansainvälisten näyttelyiden tuottaja (John Nurminen Events). John Nurminen Oy toimii nykyään myös riippumattomana sijoittajana ja pitkäaikaisena omistajana keskittyen suomalaisiin kestävän kehityksen ja cleantech-toimialan yrityksiin kuten uusiutuvaa aaltoenergiaa tuottavaan yritykseen AW-Energy Oy:hyn.