JOHN NURMISEN SÄÄTIÖ

John Nurmisen Säätiö on perustettu vuonna 1992 Juha Nurmisen aloitteesta vaalimaan suomalaisen merenkulun ja merihistorian kulttuuriperintöä. Säätiö tekee työtä intohimosta Itämereen. Sen toiminta alkoi merikulttuurin vaalimisesta ja laajeni 2000-luvulla Itämeren suojeluun Juha Nurmisen lahjoitusten turvin. Tällöin säätiö käynnisti Puhdas Itämeri -hankkeet, jotka parantavat Itämeren tilaa konkreettisin toimin eli vähentävät mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä.

John Nurmisen Säätiö on vuosina 2005 – 2015 käynnistänyt 20 Puhdas Itämeri -hanketta Luoteis-Venäjällä, Puolassa, Baltian maissa ja Valko-Venäjällä. Projekteista 14 on saatettu päätökseen, ja niiden seurauksena meren vuosittainen fosforikuormitus on pienentynyt yli 2000 tonnia.

Vuonna 2015 käynnistetyissä Saaristomeren LähikalahankkeessaNutriTrade– ja BEST-hankkeissa jatketaan meren ravinnekuorman leikkaamista. Puhdas Itämeri -hankkeet rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella. John Nurmisen Säätiö toimii Itämeren alueella kansainvälisesti, ketterästi ja kustannustehokkaasti. Säätiö on riippumaton: sen työtä ohjaa vain ja ainoastaan Itämeren etu.

John Nurmisen Säätiö haluaa pelastaa Itämeren tuleville sukupolville. Tähän työhön säätiössä ammennetaan voimaa myös ainutlaatuisesta merellisestä kulttuuriperinnöstämme. Säätiön kulttuuritoiminta on keskittynyt merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan, ja näiden tunnetuksi tekemiseen. Säätiö kustantaa näihin aiheisiin liittyvää tietokirjallisuutta ja lainaa kokoelmiaan näyttelyihin. Kokoelmat koostuvat meritaiteesta, antiikkikartoista ja merenkulkuun liittyvästä esineistöstä.

Säätiön uusin merikulttuuri-ja ympäristötieteisuushanke – LOKI – tuo Itämeren kiehtovat tarinat, parhaat retkikohteet ja tietoa Itämeren historiasta, kulttuurista ja ympäristöstä mobiilisti kaikkien ihmisten ulottuville. lokistories.fi/ -mobiilipalvelu toimii kaikilla digitaalisilla alustoilla ja se on kehitetty yhteistyössä suomalaisten museoiden ja muistiorganisaatioiden kanssa.

LUE LISÄÄ:

Etusivu – John Nurmisen Säätiö

Teemme vaikuttavaa ja tuloksellista työtä Itämeren ja merellisen kulttuuriperinnön hyväksi.