KIRJAT

Juha Nurminen on 1990-luvulta alkaen kustantanut ja päätoimittanut monia merellistä kulttuuria ja historiaa käsitteleviä teoksia. Hän on myös itse kirjoittanut lukuisiin John Nurmisen Säätiön julkaisemiin suurelle yleisölle suunnattuihin korkealaatuisiin tietoteoksiin, jotka käsittelevät merenkulun, meritaiteen ja kartografian historiaa. Monet Juha Nurmisen päätoimittamat teokset ovat olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä ja niitä on käännetty monille kielille.

Meren Lumo –

Elämää pinnan alla (2019)

Kirjoittajat: Juha Nurminen; Niko Kettunen

Vaahtopäiden alla, syvän sinisen meren maailmassa, avautuu elämän taianomainen kirjo. Aalloissa keinuvat levät, korallien kätköissä uivat kalaparvet ja koko muu meren eliöstö ovat mittaamaton, huikaiseva universumi, jota me ihmiset pääsemme vain kurkistamaan. Aikojen alusta asti elämä merissä on saanut kehittyä omalla painollaan, mutta viime vuosikymmeninä ihmisen piittaamattomuus on aiheuttanut suurta tuhoa. Ryöstökalastus, myrkyt, jätemuovit ja ilmastonmuutos – merissä tapahtuu paljon vahinkoa, kun ihminen haalii ja käyttää luonnonvaroja ympäristöstä piittaamatta.

Kirja on rakkaudentunnustus merelle. Huikaisevat vedenalaiset valokuvat on valittu Juha Nurmisen ottamien tuhansien otosten joukosta. Kuvien myötä lukija pääsee matkalle maailman merille. Niko Kettusen hieno tapa valottaa meren evoluutiota ja elämää sekä hänen pakinankaltaiset tarinansa yksittäisistä merenelävistä tekevät kirjasta ainutlaatuisen lukukokemuksen. Olkoon kirja lukijalleen samalla muistutus siitä, että meri ei ole ihmisen resurssien lähde vaan ihmeellinen, elinvoimainen osa luontoa, jonka jätämme perinnöksi tuleville sukupolville.

Maailma piirtyy kartalle – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (John Nurmisen Säätiö 2015)

Kirjoittaja: Marjo T. Nurminen
Päätoimittaja: Juha Nurminen

Maailmankartat ovat inhimillisen kulttuurin kiehtovimpia kuvia. Kansainvälisesti palkittu tietokirja sukeltaa syvälle eurooppalaisen maailmankartan jännittävään historiaan. Maailma piirtyy kartalle on sekä seikkaperäiseen tutkimukseen perustuva tietopaketti että silmiä hivelevä taidekirja.

Palkitun tietokirjailijan Marjo T. Nurmisen asiantunteva tutkimus etenee kuin mukaansatempaava salapoliisikertomus. Lukijan eteen hahmottuu pala palalta koko eurooppalaisen maailmankartan tuhatvuotinen historia. Maailmankartat ovat oman aikansa kiehtovia kulttuurisia peilejä, jotka heijastelevat maantiedon lisäksi myös aikansa tiedettä, taidetta, kauppaa, käsityötaitoja, aatteita ja asenteita. Ne kertovat myös merenkulun, löytöretkeilyn, diplomatian, valtapolitiikan ja propagandan mielenkiintoisesta historiasta.

John Nurmisen Säätiön kustantama suurteos tarjoaa niin suomalaiselle kuin kansainväliselle lukijakunnalle harvinaisen monipuolisen kattauksen kaikkein kauniimpia ja kiinnostavimpia eurooppalaisia maailmankarttoja varhaiskeskiajalta valistuksen vuosisadalle. Kirjan upea kuvitus on valittu huolella lähes sadasta maailman kirjaston, arkiston, museon ja yksityiskokoelman kirja- ja kartta-aarteista. Teoksessa esitellään näyttävästi myös kahta merkittävää suomalaista karttakokoelmaa: A. E. Nordenskiöldin mittavaa kokoelmaa Kansalliskirjastossa ja Juha Nurmisen maailmankarttakokoelmaa.

Maailma piirtyy kartalle nousi tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2015 ja Royal Geographical Society myonsi tekijöille arvostetun Fordham Award -tunnustuksen ansiokkaasta kartografian historian tutkimuksesta ja aiheen kansantajuistamisesta. Teos on käännetty useille kielille: englanti, ruotsi, saksa, kiina ja venäjä.

 

Meritie – Navigoinnin historia (2007 John Nurmisen Säätiö)

Kirjoittajat: Donald S. Johnson (Tapio Markkanen, Juha Nurminen, Pär-Henrik Sjöström)
Päätoimittaja: Juha Nurminen

Meritiet loivat ensimmäiset maailmanlaajuiset verkostot, joissa maantieteellisesti ja kulttuurisesti etäisten kansojen kohtalot kytkeytyivät toisiinsa peruuttamattomasti. Meritie – Navigoinnin historia kertoo motiiveista, jotka ajoivat eurooppalaisia etsimään meriteitä maailman ääriin, ja ennen kaikkea merenkuluntaidosta, joka mahdollisti nämä matkat.

Meritie on John Nurmisen Säätiön kustantama kansainvälinen suurteos, joka kattaa 3500 vuotta eurooppalaisen navigoinnin historiaa. Kirjassa kerrotaan muun muassa foinikialaisten, arabien ja Tyynenmeren kansojen vaikuttavasta merenkulkutaidosta. Myös vähemmän tutkittu keskiaikainen navigointitaito – viikinkien, venetsialaisten ja hansakauppiaiden merenkulku – saa kirjassa näyttävän osan.

Navigoinnin historia liittyy läheisesti yleiseen tieteen ja teknologian historiaan. Erityisesti tähtitieteessä, kartografiassa, hydrografiassa ja meteorologiassa tapahtunut kehitys heijastui suoraan merenkulkijoihin. Tarkan paikanmäärityksen mahdollistava teknologia tuli navigoijien käyttöön vasta 1700-luvulla, mutta tämä ei estänyt varhaisia merenkulkijoita ottamasta suuntaa kohti kaukaista tuntematonta.

Teos on käännetty useille kielille (englanti, ranska, saksa, espanja ja portugali) ja se on ollut suuri myynti- ja arvostelumenestys maailmalla. National Geographic (Saksa) valitsi teoksen Frankfurtin kirjamessujen parhaimmaksi tietokirjaksi vuonna 2008.

Ultima Thule – Pohjoiset löytöretket (WSOY 2001)

Kirjoittajat: Matti Lainema ja Juha Nurminen

Pohjoinen säilytti pitkään salaisuutensa. Antiikin kreikkalaiset kutsuivat luoksepääsemätöntä, äärimmäistä pohjoista Ultima Thuleksi. Arktinen seutu oli viimeinen alue maan päällä, jonka ihminen tutki ja kartoitti.

Ultima Thule kertoo pohjoisten löytöretkien 2500-vuotisesta historiasta – Pytheaasta Pearyyn – antiikin ajoista viikinkien ja suurten löytöretkien kautta aina pohjoisnavan valloittamiseen asti. Tuntematon pohjoinen piirtyy teoksessa esiin varhaisten purjehtijoitten kuten Erik Punaisen, Barentsin ja Beringin tai erämaaretkeilijöiden kuten Tšeljuskinin ja Franklinin huimien seikkailujen kautta. Valaanpyytäjien ja Kaukoitään pyrkivien kauppiaiden tarinat tuovat värikkään lisänsä Ultima Thulen mysteeriin.

Suurten tutkimusmatkailijoiden – Cookin, Nordenskiöldin ja Amundsenin – matkat kertovat lukijalle rohkeudesta ottaa suunta tuntemattomaan pohjoiseen. Nansenin ja Pearyn miltei uskomattomiin suorituksiin ei riittänyt pelkkä rohkeus ja kestävyys. Ääriolosuhteissa selvisivät vain ne retkikunnat, jotka liittoutuivat luonnon kanssa ja ottivat oppia alkuperäiskansoista, ihmisistä, jotka olivat asuneet pohjoisessa kauan ennen eurooppalaisten tuloa.

Ultima Thule kertoo myös pohjoisen kartografian ja navigoinnin kiehtovasta historiasta, siitä, miten myyttinen pohjoinen vähitellen jäsentyi kartoille ja tuli osaksi eurooppalaisten maailmankuvaa. Teoksessa tarkastellaan ensi kertaa laaja-alaisesti – osin myös ennen julkaisemattomien alkuperäispiirrosten ja -karttojen avulla – niin idästä kuin lännestä käsin tehtyjä arktisia löytöjä.

Ultima Thule – teoksen ainutlaatuinen kuva-aineisto on koottu lukuisista Euroopan museoista, yksityiskokoelmista ja arkistoista. Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka Pekka Pietiäinen (FT) ja professori Joel Kuortti valitsivat Ultima Thulen sadan merkittävän suomalaisen tietokirjan joukkoon vuonna 2014 (Abckiriasta Mustaan orkideaan: 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa). Teos on käännetty useille kielille: ruotsi, norja, englanti, saksa, espanja ja venäjä.

Mare Balticum –

2000 vuotta Itämeren historiaa (Otava 1995)

Kirjoittajat: Ulla Ehrensvärd (Pellervo Kokkonen ja Juha Nurminen)

Mare Balticum kertoo Itämeren värikkäistä kohtaloista 2000 vuoden ajalta. Teos kuvaa Itämerta vuorovaikutusten merenä, idän ja lännen, etelän ja pohjoisen ristiaallokossa, ja näyttää, miten merenkulku, kauppa, valtapyrkimykset ja tiedonvälitys ovat aluetta muotoilleet. Teoksen kuvitus on ainutlaatuinen: kuvaharvinaisuudet ovat peräisin niin Itämeren valtioiden museoista ja kirjastoista kuin kaukaisemmista arkistoista. Monet kaikkein vanhimmista säilyneistä merikartoista 1500-luvulta ovat nyt suuren yleisön nähtävissä ensimmäistä kertaa.

Suomen kirjataiteen komitea palkitsi teoksen vuoden 1995 kauneimpana kirjana.

Teos on käännetty kielille: englanti ja venäjä.

Maailma piirtyy kartalle -kirjasta sanottua

”Kokonaisuus on upeaa herkkua ja maailmanmittakaavassakin merkittävä kirjaurakka. Tämän lähemmäksi ylellisyyden ja sivistyksen yhdistelmää ei kirjalla helposti pääse. Kirjan tekeminen vei vuosia. Lukijalle siitä riittää iloa vuosikymmeniksi.”
Kauppalehti

30.12.2015

”Kartat eivät ole kirjassa ainoastaan tekstin kuvitusta vaan vähintäänkin tasa-arvoisia sen kanssa. Perusteellisten kuvatekstien ansiosta jo kirjaa selailemalla ja karttojen yksityiskohtiin paneutumalla pääsee jyvälle maailman kartoittamisen historiasta.”
Helsingin Sanomat

24.11.2015

”This magni­ficent book is a monument to the effort and ingenuity that Europeans have devoted to understanding the wider world, a quest continuing to this day, and one that still relies on maps.”
Geographical.co.uk

1.2.2016

»Tämän kirjan kartat ovat historiallisia pienoiskertomuksia, joissa symbolien merkitys on suuri ja myyttiset ainekset korostuvat. Kartat ovat samalla kertaa sekä ainutkertaisia aikalaiskuvauksia että kulttuurihistoriaansa sidoksissa olevia kuvia. Kartat auttavat meitä lukemaan Eurooppaa geohistoriallisesta perspektiivistä, jossa rinnakkain elävät vastakkainasettelu ja vuorovaikutus. Varhaiset maailmankartat, yksittäiset käsikirjoitukset ja painetut kartat, ovat avaimia, kun haluamme päästä käsiksi karttojen taustalla olevaan maailmankuvaan, arvoihin ja kulttuuriin. Kirjan kartat tarjoavat kiehtovan aikamatkan mieleemme, sen monikerroksisuuteen, jossa yhdistyvät tietoinen ja alitajuinen, tiede ja taide, tarina ja todellisuus.»
Laura Kolbe

Euroopan historian professori, Helsingin yliopisto

”Loistokkaan kaunis ja kestävän syvällinen teos. maailmankuvan syntyminen on suuri ja jännittävä tarina.”
Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoraati 2015

LUE LISÄÄ: Kaikki John Nurmisen Säätiön julkaisemat kirjat

John Nurmisen Säätiön verkkokauppa | John Nurmisen Säätiö

Säätiö kustantaa korkealaatuisia, suurelle yleisölle suunnattuja tietokirjoja merenkulun, meritaiteen, löytöretkien ja kartografian historiasta.